11 maart 2019

Maak een nautisch museum in de Kop van Overijssel


Haal de Kamper kogge uit de loods en maak in Kampen een nautisch museum.” Volgens SGP-kandidaat-statenlid Jan Companjen is er met cultuur en geschiedenis in Overijssel veel meer te doen dan tot nu toe gebeurt. “Daar heeft de SGP inderdaad ideeën over,” zegt hij lachend.


Companjen staat hoog op de kandidatenlijst voor Provinciale Staten, woont met zijn gezin in Kampen en werkt in het basisonderwijs in Emmeloord. “De overheid moet gemeenschapsgeld uitgeven aan verantwoorde projecten. Ons Stedelijk Museum in het Oude Raadhuis heeft een prachtige collectie, maar er is veel achterstallig onderhoud en de presentatie is niet meer van deze tijd. Daar zou meer uit te halen zijn. Ook voor het in stand houden van monumenten moet voldoende geld komen.

SGP-lijsttrekker Dirk van Dijk uit Genemuiden geeft Companjen helemaal gelijk. Gemeenschapsgeld alleen naar verantwoorde doelen. Restauratie en onderhoud van monumenten vinden wij verantwoord. De grote achterstand in het restaureren van monumenten moet weggewerkt worden. Wij hebben vorig jaar per motie gevraagd om een inventarisatie. Wij besteden het geld liever om de gemeente Kampen te steunen om het Stedelijk Museum in het Oude Raadhuis een grondige opknapbeurt te geven, dan miljoenen te geven aan poppodia en het in de benen houden van een peperduur orkest.

Companjen vindt het ook niet goed dat de Kamper IJsselkogge onzichtbaar is. “We kunnen met dat schip onze belangwekkende geschiedenis aanschouwelijk vertellen. We moeten trots zijn op ons verleden. Hanzestad Kampen verdient een nautisch museum waar de hele provincie Overijssel van mee kan genieten.

Volgens Van Dijk zijn Kampen en de kogge onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. “De prachtige replica in de Buitenhaven bij de Koggewerf wekt grote bewondering in Kampen en ver daarbuiten bij allerlei nautische evenementen. In 2016 werd dichtbij de Koggewerf in de IJssel een in 2009 ontdekt wrak gelicht. Het bleek om een gaaf exemplaar van een 15e eeuwse kogge te gaan. Die wordt nu in Lelystad geconserveerd. Ik ben het met Companjen eens dat er maar één plaats is waar dat schip tentoongesteld moet worden: Kampen. De gemeente is ermee bezig en wij willen de gemeente daarbij steunen. Dat vinden wij verantwoorde besteding van gemeenschapsgeld.