14 maart 2015

'Nestor' Dirk van Dijk nog steeds gemotiveerd

GENEMUIDEN - Dirk van Dijk is de nestor van de provinciale staten. Als de verkiezingen het woensdag toelaten, gaat hij namens de SGP zijn zesde bestuursperiode in. De motivatie is er niet minder om. “Nee, ik vind het nog steeds boeiend en belangrijk werk. Voordat ik mij beschikbaar stel overleg ik altijd met mijn vrouw en gezin. En die hadden ook geen bezwaar…”

Van Dijk heeft een lang politiek leven achter de rug. Als scholier zat hij achterop de brommer bij Tiem van Dalfsen op weg naar een Zwolse school. “Later kruisten onze wegen elkaar in de gemeenteraad. Hij namens de PvdA, ik voor de SGP. Zo gaat het in Genemuiden. Ik heb van 1982 tot 1990 in de gemeenteraad gezeten en ben later naar de provincie gegaan. Daar kom je met veel interessante zaken in aanraking. Van de gemeente tot de landelijke politiek. En dat je vanuit je christelijke beginselen de maatschappij mag dienen, vind ik ook nog altijd bijzonder.”

De gemeentepolitiek is directer. Meer politiek ook. In Zwolle stemmen de partijen in een veelvoud van onderwerpen gelijk. “De provincie houdt zich bijvoorbeeld bezig met openbaar vervoer, infrastructuur, milieu en natuur. Op veel onderwerpen zijn de standpunten gelijk. Beslissingen worden met veel respect voor elkaar genomen.”

De SGP heeft de eerste regeerperiode achter de rug. Voor het eerst maakte de partij deel uit van het college. “Dan kun je toch bepaalde standpunten goed uitdragen. In andere provincies zie je bijvoorbeeld dat Gedeputeerde Staten zich hard maken voor de komst van de Tour de France of de Giro. In Utrecht hebben de kerken langs het parcours nu al een brief ontvangen dat ze rekening moeten houden met dat wielrennen of zelfs een zondag moeten overslaan. Dat vinden wij ongelooflijk. Wij hebben het college gevraagd om zich niet hard te maken voor zo’n evenement in Overijssel.”

Liever maakt de SGP zich hard voor het wegnemen van regels voor ondernemers. “En wij vinden dat agrariers de ruimte moeten hebben om te blijven ontwikkelen. Natuurlijk is natuur belangrijk, maar dat moet niet altijd ten koste gaan van boeren. Verder spreekt het begrip noaberschap ons enorm aan. Mensen zeggen wel eens dat Overijssel een provincie is waarin de inwoners weinig raakvlakken hebben. Deels klopt dat. Overijssel is geen Friesland, maar in dat noaberschap vinden wij elkaar. Moet je ook kijken hoeveel vrijwilligers er in Genemuiden zijn. Daaruit blijkt hoeveel rek en energie er in een samenleving zit.”

Een samenleving die niet altijd het nut van de provincie ziet. Volgens Van Dijk is dat logisch. “Wij zitten tussen gemeente en landelijke overheid in. Dan ben je minder zichtbaar. Dat is ook helemaal niet erg. Maar kijk alleen al eens naar de regio Genemuiden: op de Kamperzeedijk hebben we samen met dorpsbewoners een mooi plan ontwikkeld, de fietspaden in Mastenbroek zijn aangepakt, de herontwikkeling van het centrum in Genemuiden start en de Sas wordt gerenoveerd. Bij al dat soort onderwerpen is de provincie betrokken.”

En als het aan Van Dijk ligt blijft hij dat zelf ook de komende jaren. “Ach spannend, je bent altijd nieuwsgierig. De SGP heeft nu twee zetels en is meestal heel stabiel. In sommige peilingen komen we op drie, maar behouden wat we nu hebben zou al een prima resultaat zijn.”

(bron: www.genemuidenactueel.nl)