9 januari 2014

Schriftelijke vragen Vitens

ZWOLLE – Door de Overijsselse fracties van de PVV en SGP zijn gisteren schriftelijke vragen gesteld aan GS. De vragen hebben betrekking op het besluit van waterbedrijf Vitens om de samenwerking met het Israëlische bedrijf Mekorot te beëindigen.

Al enkele weken is Vitens de oorzaak van een enorme politieke rel.
Vitens heeft namelijk de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot beëindigd. Vitens onderbouwde dit besluit als volgt.

“Vitens hecht groot belang aan integriteit en houdt zich aan (inter)nationale wet- en regelgeving”. Volgens Vitens kunnen de gezamenlijke projecten niet los gezien worden van de politieke context.  'En wij willen graag neutraal blijven,' zegt een woordvoerder.

De Nederlandse ambassadeur in Israël is ondertussen ontboden door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Israël signaleert zelfs een boycot sfeer in Nederland. Minister Timmermans zegt dat er door de Nederlandse regering niet is aangedrongen op beëindiging van de samenwerking. Timmermans wijst erop dat Vitens zelf mag weten wat het doet.

Aangezien de provincie Overijssel aandeelhouder is bij Vitens hebben PVV en de SGP vragen gesteld aan GS. De fracties vragen zich af welke morele standaarden en internationale afspraken er, volgens de provincie, door het Israëlische bedrijf worden geschonden en of uit het beëindigen van de samenwerking geen anti-Israëlische houding blijkt.

De fracties roepen de provincie, als aandeelhouder van Vitens, op haar verantwoordelijkheid te nemen en het beleid van Vitens publiekelijk te veroordelen.