13 juli 2024

SGP wil hesjes van herfst- tot voorjaarsvakantie

Zien en gezien worden, dat is een van de belangrijkste pijlers in het verkeer. Vooral in het donker is het soms lastig om fietsers te zien, weet SGP-Statenlid Lubbert Talen. “De focus ligt bij het aandacht vragen daarvoor voornamelijk op verlichting. Dat is belangrijk, geen fiets zou onverlicht moeten zijn in het donker. Maar er is nóg iets om zichtbaarder te zijn als fietser.”

En daarmee heeft hij in zijn woonplaats Staphorst al de nodige ervaring. Wie daar in de donkere maanden doorheen rijdt, ziet alle schoolkinderen met veiligheidshesje op de fiets. “Die hesjes zijn het resultaat van schoolbeleid. En het wordt door alle ouders en kinderen omarmd”, zegt Talen.
“Al meer dan twintig jaar hebben we de regel dat alle kinderen tussen de herfstvakantie en voorjaarsvakantie met een veiligheidshesje aan naar school komen. Het eerste jaar was het even wennen, maar inmiddels weten de kinderen niet anders”, vertelt Jan Kuijers, directeur van de Koning Willem-Alexanderschool in Staphorst. “Door het dragen van een hesje vallen ze veel beter op in het verkeer. Zeker tijdens de donkere dagen.”
Talen ziet er kansen voor om zo’n actie provinciebreed te doen. “Het zou goed zijn als het onder schoolgaande kinderen en jeugd normaal wordt om van de herfstvakantie tot de voorjaarsvakantie een veiligheidshesje te dragen”, legt het Statenlid uit.
Hij wil daarom graag een gezamenlijke campagne met de scholen, media en bij de veiligheid betrokken partijen. Daarvoor dient hij tijdens de Statenvergadering van komende woensdag, de laatste voor het zomerreces, een motie in.
Het verhogen van de zichtbaarheid van fietsers is één van de belangrijkste preventieve  maatregelen in het verkeer, volgens Talen. “Doordat alle kinderen een hesje dragen is het helemaal geen punt om ermee naar school te komen. Je valt in de groep op als je hem niet draagt. Helaas val je dan in het verkeer niet op”, vult Kuijers aan.
Talen wil graag voor de herfstvakantie weten hoe de vlag erbij hangt en of er inderdaad hesjes gedragen gaan worden. “Laat de rest van de provincie deze Staphorster variant maar gaan hanteren”, is zijn oproep.

SGP wil hesjes van herfst- tot voorjaarsvakantie