1 mei 2020

Voedsel rechtstreeks van boeren uit de buurt

 

Voedsel rechtstreeks van boeren uit de buurt

De oproep om lokaal te kopen wordt in Corona-tijd steeds vaker gehoord. Ook gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher doet mee: hij ging op pad naar de familie Ter Haar in Zuna. “Koop lokale producten. Juist nu. Dat is een duurzaam en nieuw verdienmodel voor onze lokale voedselproducenten in Overijssel.”

Bij de familie Ter Haar van Zuna Kaas gaat het werk nog ‘gewoon’ door. De boerderijwinkel is nog steeds open en inwoners kunnen er lokale streekproducten kopen. Deze producten krijgen Dide en Dirk ter Haar rechtstreeks van ambachtelijke bereiders uit hun directe omgeving. Ze hebben ook een melkveebedrijf van circa 60 koeien. Een deel van de geproduceerde melk verwerken ze zelf tot Zuna kaas.

“Je ziet dat er prachtige en lekkere producten uit de buurt te krijgen zijn”, vertelt Ten Bolscher over de boerderijwinkel. “Het is geweldig om hier even naartoe te gaan en wat te kopen. Tegelijkertijd hoor je dan ook het verhaal achter de producten. Daardoor krijg je nog meer waardering voor de inzet van boeren die elke dag hard werken voor onze voedselvoorziening.”

Ondernemers in Overijssel zitten boordevol ideeën en bedenken nieuwe wegen om de consument te vinden, zo blijkt bijvoorbeeld uit het weidebedrijf van de familie Ter Haar. Er worden steeds meer creatieve manieren gevonden waarmee boeren en andere voedselverkopers de consumenten bereiken. Zulke nieuwe manieren leveren een kortere keten op tussen boer en consument, die zich presenteren via het initiatief ‘hallo boer’. Dat is te vinden op www.halloboer.org. De Provincie Overijssel heeft meegewerkt aan de realisatie van deze website.

“Ik zie ook dat steeds meer inwoners van Overijssel op een andere manier voedsel kopen”, zegt Ten Bolscher. “Mensen worden zich er steeds bewuster van waar ons voedsel vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Dat is veel dichter bij huis dan we vaak denken.”

De SGP-gedeputeerde onderstreept de landelijke campagne supportyourlocals: “Voedsel van dichtbij is lekker en gezond. In heel Overijssel bieden verschillende producenten voedingsmiddelen aan, zoals zuivelproducten, vlees, groenten en fruit. Vaak kunnen de producten online besteld en thuis bezorgd worden. Maar zelf kopen op het boerenerf, dat is toch eigenlijk veel mooier? Dan kun je onderweg ook genieten van het landschap en zien met hoeveel zorg boeren omgaan met hun dieren en met welke inzet ze ons voedsel produceren!”