30 juni 2025

Vraaggestuurd OV in Kop van Overijssel kan oplossing knelpunt zijn

In de Kop van Overijssel zou vraaggestuurd openbaar vervoer een uitkomst kunnen zijn voor gebieden waar nu weinig openbaar vervoer is. Dat denkt SGP-Statenlid Lubbert Talen, die een motie indient om het flexreizen daar ‘aan de man’ te brengen.

“Je hebt het concept FlexRRreis in Rijsen-Holten, dat werkt al jaren heel goed”, zegt Talen. “Dat betekent niet dat het meteen overal uitrolbaar is, maar het is wel het overwegen waard.” In de omgeving van Rijssen-Holten rijden rolstoeltoegankelijke busjes (circa 8 personen) zonder vaste dienstregeling van halte naar halte. Ze zijn te boeken via de app of telefonisch.

“Dankzij dit concept is binnen de bebouwde kom vrijwel altijd een halte binnen 200 meter bereikbaar. Dat zorgt weer voor een comfortabele, voordelige en toegankelijke manier van lokaal vervoer”, zegt Talen. “Ook voor mensen die geen auto hebben in de Kop van Overijssel is dat een uitkomst.”

Met het vraaggestuurde openbaar vervoer is er geen sprake van een vaste dienstregeling, maar hebben mensen wel de mogelijkheid om met de bus te gaan. “Dat zou de vicieuze cirkel die inmiddels is ontstaan kunnen doorbreken. Er is sprake van afnemend gebruik, stijgende kosten en verminderde bereikbaarheid. Die drie heffen elkaar op, maar flexreizen zou een doorbraak kunnen betekenen”, zegt Talen.

De SGP ziet de Kop als een vitale regio, die weliswaar dunner bevolkt is. “En dat zorgt er ook voor dat er structurele knelpunten zijn, zoals dat het aanbod van het openbaar vervoer niet aansluit bij de vraag.”

Talen roept de provincie. daarom op om in overleg met de gemeenten Steenwijkerland, Zwartewaterland, Kampen en Staphorst een pilot te ontwikkelen voor vraaggestuurd openbaar vervoer in de Kop van Overijssel. “En het is goed als ze zich daarvoor laten inspireren door de ervaringen met FlexRRreis in Rijssen-Holten. Misschien moeten ze het zelf eens ervaren.”

 

Vraaggestuurd OV in Kop van Overijssel kan oplossing knelpunt zijn