8 maart 2019

SGP wil groeigemeenten door laten groeien

 

Jonge groeigemeenten moeten daadwerkelijk de kans krijgen om te groeien.” Dat zegt Lubbert Talen (43), nummer 4 op de SGP-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.

De Technology Manager Cobotics uit Staphorst woont in zo’n groeigemeente. “We hebben in Staphorst veel jongeren en die moeten hier kunnen blijven. Je moet als gemeente voldoende nieuwe woningen kunnen bouwen voor je eigen bevolkingsaanwas. Jongeren moet je niet dwingen naar andere plaatsen, want zij houden een gemeente ondernemend en levenskrachtig.

Starterslening
SGP-statenlid Gert Harm ten Bolscher zegt dat grotere steden vaak automatisch van de provincie de ruimte krijgen om nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen te realiseren. “De SGP heeft zich de afgelopen jaren ervoor ingespannen dat gemeenten met een groeiende bevolking voldoende ruimte krijgen om te voorzien in de eigen woningbehoefte. Starters moeten terecht kunnen op de woningmarkt in de eigen woonplaats. Dat blijft voor ons een speerpunt. Inwoners van Rijssen, Vriezenveen, Staphorst en Genemuiden willen immers graag in hun eigen gemeente blijven wonen! Dus, ruimte voor woningbouw én dan betaalbaar. Daarom zijn we voor een Overijsselse starterslening voor jongeren die hun eerste woning kopen.”

Ruimte
Talen vindt het ook belangrijk dat bedrijven de ruimte krijgen. “Zorg ervoor dat bedrijven niet naar industrieterreinen elders in de provincie moeten uitwijken. Maar ook kleine bedrijven met groeipotenties moet je zuinig op zijn, want ieder groot bedrijf is immers ooit ook klein begonnen.

Betrokkenheid
Ten Bolscher noemt nóg een extra reden om ondernemingen voor de gemeenten vast te houden. “Ondernemers voelen zich vaak sterk verbonden met hun gemeente. Ze wonen er zelf en hun medewerkers ook. Met andere bedrijven wordt vaak samengewerkt. Deze ondernemers steunen vaak ook verenigingen en sociale initiatieven in de gemeente. Dat is zeer waardevol. Daarom moet er ook buiten de vijf grote Overijsselse steden ruimte blijven voor uitbreiding van bestaande bedrijven en vestiging van nieuwe bedrijven die een binding hebben met de plaats. Zwolle ontwikkelt daar overigens wel steeds meer een luisterend oor voor. Maar we houden de vinger aan de pols.

Verbindingen
Talen vindt dat een groeigemeente ook een goede verbindingen nodig heeft. “Daarom moet Staphorst zo snel mogelijk een station hebben. We liggen aan de spoorlijn en een simpel perron is al genoeg voor scholieren, studenten en mensen die elders werken. Het vrachtverkeer moet uit de kern via de zuidkant van het dorp naar de snelweg worden geleid.